Frontul Salvării Personale…


Discutam mai devreme cu un „amic”, care îmi povestea despre un „cuplu”, ambii prieteni de-ai lui. Pe scurt, el era foarte îndrăgostit de ea, făcea tot felul de tâmpenii doar să o mulțumească pe fată…care fată, ca orice fată, pentru că atunci când i se suflă în coarne devine dezinteresată, era mai puțin implicată în relația lor. Care relație a avut suişuri și coborâşuri, mă rog, nu prea contează, pentru că nu asta este important.

Frontul Salvării Personale...Elementul distractiv, dar și enervant sau absurd în același timp, este altul: corul prietenilor. Prietenii lui îi explicau lui cât de nenorocită este ea și cât de prost este el, iar prietenele ei îi spuneau ei cât de fraieră e pentru că nu își dă seama ce pierde. Oarecum ambele părți susțineau aceeași idee, dar niciuna dintre ele nu aveau câtuși de puțin în vedere ce simțeau el și respectiv ea. El o iubea, așa că orice ar fi auzit din gura celor din jur nu făceau decât să-l înverșuneze și mai tare, în timp ce ea nu-l iubea, iar presiunea externă se transforma într-un soi de ură împotriva lui. Presupunând prin absurd că fiecare ar fi putut să-și asculte prietenii, s-ar fi ajuns în situația aberantă în care rolurile să se inverseze, dar, în continuare, să nu fie armonie… 
Pornind de la această povestire, mi-am amintit nu numai cât de bârfitori și superficiali pot fi oamenii, dar mai ales cât de ipocriți. Când cineva are probleme, intervine de urgență „Frontul Salvării Personale” și îl învață ce are de făcut. (de parcă nu ar ști și singur…) Atunci când auzim că cineva ar putea avea nevoie de un sfat (că dacă e nevoie să-i mutăm mobila, nu răspundem la telefon) parcă ni se luminează fața. Uităm de problemele noastre și ne găsim un refugiu în nefericirea altcuiva, ca și cum asta ne-ar poziționa brusc pe o treaptă superioară în ierarhia succesului. Este ca și cum am reuși pentru o perioadă să ascundem sub preș toate neîmplinirile și incertitudinile din viața noastră și, cu justificarea filantropică a ajutorului acordat unui prieten, arătăm cu degetul mizeria acestuia. Iar asta nu se întâmplă doar în dragoste, ci şi în orice altă situație. Parcă așteptăm momentul în care toată lumea să ne aplaude și să spună “Uite, X s-a ocupat și a rezolvat problemele lui Z; e un adevărat profesionist! “
Oamenii trişti sau nefericiți nu au nevoie să fie salvați! Se vor salva singuri sau vor cere ajutor atunci când este cazul.
Există, însă, specii care chiar merită să fie salvate pentru că aduc plus-valoare mileniilor viitoare, dintre care voi aminti aici ursul panda gigant, balena albastră, porcul minion, rinocerul negru, etc.
Așadar, vă rog să nu uitați următoarele:
•un sfat nesolicitat se numește “cicăleală”
•există psihoterapeuți care, atunci când ai nevoie, chiar știu despre ce vorbesc
•nu e înțelept să faceți din problema altcuiva problema voastră
•lista animalelor pe cale dispariție este publicată periodic pe Internet! Dacă nu aveţi altă preocupare decât „binele” orientaţi-vă acolo!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.